Årlig uddeling

Nordentoftprisen

Nordentoftprisen er blevet indstiftet af Foreningen til Undervisning og Forskning i Selvmordsforebyggelse (FUFS) for at markere Professor Merete Nordentoft’s store indsats for forebyggelse af selvmord herhjemme både forsknings- og forebyggelsesmæssigt. Prisens formål er at synliggøre det selvmordsforebyggende arbejde i et bredere offentligt forum og vise anerkendelse for en særlig, prisværdig indsats på det selvmordsforebyggende område med vægt på forskning og udvikling. Dette inkluderer også indsatser indenfor praksisfeltet.
Af praktikere forventes det at, kandidaten har bidraget med udvikling, udbredelse samt evt. implementering af innovativ intervention/indsats/idé med henblik på at fremme eller formidle selvmordsforebyggelse i Danmark.
Af forskere forventes det at, arbejdet/forskningsprojektet har haft til formål at udvikle eller undersøge aspekter af selvmordsforebyggelse i Danmark eller internationalt. Ligeledes forventes det at projektet er af høj metodisk kvalitet samt er publiceret i peer-reviewed tidsskrift.

Der åbnes op for indstillinger til årets Nordentoftpris ultimo marts. Dansk Forskningsinstitut udsender besked via  DRISP Fagligt Nyt.
Interesserede kan tilmelde sig DRISP Fagligt Nyt via dette link: 
https://drisp.dk/fagligt-nyt/

Om FUFS

Gennem sit virke støtter FUFS aktiviteter, der kan medvirke til at befolkningen eller fagpersoner inden for sundhed, social -og uddannelsessektorerne bibringes større viden om selvmordsadfærd.

Kontakt FUFS

Du kan kontakte FUFS via mail. Du kan også bede os om at blive ringet op. Skriv da en besked med dit navn, dit telefonnummer, så kontakter vi dig.

Bliv medlem

Indmeldelse skal ske skriftligt til foreningens sekretariat. Bestyrelsen vil på det førstkommende bestyrelsesmøde godkende indmeldelsen.

Anerkendelse af en særlig indsats inden for selvmordsforebyggelse i Danmark

Nordentoftprisen er indstiftet af Foreningen til Undervisning og Forskning i Selvmordsforebyggelse (FUFS)

Formålet med prisen er at synliggøre det selvmordsforebyggende arbejde i et bredere offentligt forum og anerkende personer eller projekter, der har bidraget væsentligt til dette felt – enten gennem forskning eller praksis.

Retningslinier for Nordentoftprisen

Prisen uddeles skiftevis til en praktiker og en forsker, som har gjort en bemærkelsesværdig indsats for at forebygge selvmord gennem innovation, implementering eller videnskabelig forskning.

Formålet med prisen er at synliggøre det selvmordsforebyggende arbejde i et bredere offentligt forum og anerkende personer eller projekter, der har bidraget væsentligt til dette felt – enten gennem forskning eller praksis.

For praktikere: Prisen gives til nogen, der har udviklet, udbredt eller implementeret en innovativ intervention, indsats eller idé, der fremmer selvmordsforebyggelse i Danmark.
For forskere: Prisen tildeles baseret på et forskningsprojekt, der undersøger eller udvikler nye aspekter af selvmordsforebyggelse, enten nationalt eller internationalt. Projektet skal være af høj metodisk kvalitet og publiceret i et peer-reviewed tidsskrift.

Modtager af Nordentoftprisen 2024

Jette Larsen

Nordentoftprisen 2024 går til Jette Larsen for hendes pionerarbejde med udviklingen af Minplan, en digital selvmordsforebyggende app. Jette Larsen har gennem sin innovative tilgang været på forkant med den digitale udvikling og bidraget væsentligt til selvmordsforebyggelsen i Danmark. Ved at digitalisere kriseplanen har hun gjort hjælp let tilgængelig og altid ved hånden, hvilket er afgørende for brugere, der befinder sig i svære situationer. Appens design muliggør desuden, at den kan anvendes uden behov for klinisk vejledning, samtidig med at den fungerer som et værdifuldt supplement til det kliniske arbejde. Appen Minplan findes her: https://minplan.org

Minplan, som blev lanceret i 2014, har hjulpet mange mennesker i krise og styrket den selvmordsforebyggende indsats betydeligt.

De foregående prismodtagere er:                

2023
Arnârak Patricia Block, PhD-studerende.  modtog prisen fordi hun har ydet en ekstraordinær indsats med at udbrede selvmordsforebyggende viden blandt fagfolk i Grønland.
2022
Charlotte Mühlmann, PhD. modtog prisen fordi hun med sin forskning i internetbaseret terapi er med til at udvikle og styrke den  selvmords-forebyggende indsats i Danmark.
2021
Kate Aamund, læge og seniorforsker fik prisen for hendes store arbejde med at udvikle og implementere et nationalt e-læringsprojekt, der skal opkvalificere og certificere klinisk personale i psykiatrien.
2020
Trine Madsen, PhD. Trine Madsen modtog prisen for hendes registerbaserede selvmordsforebyggende forskning, der har bragt fokus på på psykiske sygdomme, infektioner, hjernetraumer og udsendelser til krigszoner som risikofaktorer for selvmord.
2019
Livsliniens rådgivere har i 25 år ydet en stor indsats på det selvmordsforebyggende område. De er en organisation som altid fremstår med en klar holdning omkring selvmordsforebyggelse, og som sætter fagligheden i fokus.
2018
Niels Buss, PhD. har både i Danmark og internationalt arbejdet med at styrke familieperspektivet i det selvmordsforebyggende arbejde. Han er professor ved University of Sydney, Australien og adjungeret professor ved Psykiatrien Region Sjælland.
2017
Jan-Henrik Winsløv fIK prisen fordi han gennem en utrættelig arbejdsindsats har initieret mange selvmordsforebyggende projektet og gjort en ekstraordinær indsats for at forebygge selvmord i Region Nordjylland.
2016
Erik Christiansen, PhD.  fik prisen fordi han igennem mange år har bidraget væsentligt til vores viden om risikofaktorer for selvmordshandlinger blandt børn og unge.
2015
Lone Fogholm modtog prisen for sit utrættelige arbejde og engagement i Kompetencecenteret, hvor hun med sin høje faglighed hver dag gør en stor forskel for hendes patienter.
2014
Annette Erlangsen modtog prisen for en stor forskningsindsats og engagement inden for det selvmords-forebyggende felt.
2013
Elene Fleischer modtog prisen for hendes store indsats for efterladte efter selvmord og pårørende til selvmordstruede. Elene Fleischer oprettede egenhændigt NEFOS i 2005 som en frivillig organisation.

Kontakt os

Har du spørgsmål eller brug for mere information? Du er altid velkommen til at kontakte os.